Webbinarium kring samsjuklighet

Beroendevård i tiden, 5/5 2025

Beroendevården står inför stora förändringar. En delegation har tillsats för att stödja implementeringen av de åtgärder som föreslogs i samsjuklighetsutredningen, samt främja samordningen mellan involverade aktörer. Målet är att ge en mer sammanhållen vård och mer stöd till personer med samsjuklighet.

Vad säger regionen, socialtjänsten, politiken och verksamhet som möter människor med samsjuklighet om de föreslagna förändringarna? Vilka förberedelser pågår inför den nya reformen, och hur ser man på framtida samarbete? Vad har man för förhoppningar om förändringarna? 

Beroendevård i tiden, 5/5 2025

Tittarnas frågor och svar
 

Det visades en intressant film under sändningen om en av era deltagare. Går den att se igen?

Det går att se filmen om Jens här

Har ni tips på bra och lämpliga utbildningar som berör just samsjuklighet? Gärna utbildningar som är digitala och som inte kostar något. 

Sverigehälsan har en utbildning om 45 YH poäng som är på distans (se https://sverigehalsan.se/yh/). 
Vi vill ocksål tipsa om Markus Heiligs föreläsning under en tidigare sändning från oss: se Exklusiv jubileumsföreläsning om beroende och samsjuklighet

Jag är nyfiken på era tankar kring samsjuklighetsutredningens påverkan på insatser till barn och unga med psykisk ohälsa och begynnande eller pågående skadligt bruk/beroende.

Genom att huvudansvaret för beroendefrågor och behandling flyttas kan även barn som har, eller håller på att utveckla, samsjuklighet få bättre stöd. Deras olika tillstånd kan då behandlas samtidigt och i samordning med varandra.

Vad hette filmen från Uppdrag Granskning som refererades till?

"Vem kan Rädda Sanne" och ”Vem kan rädda Sanne - vad hände sen?” är två dokumentärer som tidigare sänts på SVT Play. Tyvärr är avsnitten inte längre tillgängliga.

Samsjuklighetsutredningens påverkan på kvinnor i beroende och behovsorienterad vård idag, 9/12 2024


Medverkande:
Anders Printz – ansvarig för Samsjuklighetsutredningen; Från delar till helhet – Tvångsvården som en del av en sammanhållen och personcentrerad vårdkedja SOU 2023:5

Emma Eklund – socialsekreterare Alkohol och Narkotikagrupp Psv, Piteå kommun

Sanna Detlefsen, direktor Östergötlands Stadsmission

Caroline Karlsson – verksamhetsområdeschef skydd och behandling, Östergötlands Stadsmission

Johanna Gustavsson – enhetschef HVB för kvinnor, Östergötlands Stadsmission

 

 

Tittarnas frågor och svar från sändningen om samsjuklighet, 9/12 2024


Hur är tanken att Socialtjänsten framgent ska arbeta? Vad ska socialtjänsten erbjuda dessa personer? 

Tack för din fråga. Förslaget i samsjuklighetsutredningen är att regionen ska få ansvar för utredning och behandling av skadligt bruk och beroende samt andra psykiatriska tillstånd. Förslaget är att socialtjänsten istället är en myndighet som ska fokusera sitt arbete på kartläggning av levnadsförhållanden, uppsökande verksamhet, information om och förmedling till samhällets stöd och annat förebyggande arbete för att motverka skadligt bruk och beroende. Socialtjänsten föreslås vidare ansvara för stödinsatser för försörjning, boende, sysselsättning, trygghet och sociala sammanhang, med fokus på att stärka den enskildes resurser, funktionsförmåga och möjligheter till självständigt liv.  Länk: Från delar till helhet - Regeringen.se 

 

Jag förstod nu att anhöriga och andra fortsatt ska kunna ha möjlighet att anmäla/ informera socialtjänsten om att en person kan vara i behov av tvångsvård och att socialtjänsten i sin tur kan "anmäla" vidare till sjukvården. Det känns lite då som att socialtjänsten får ett ansvar som hela utredningen egentligen ålägger regionen. Förstod jag detta fel, eller hur är tanken där? 

Tack för din fråga. Förslaget i samsjuklighetsutredningen är att regionen ska få ansvar för utredning och behandling av skadligt bruk och beroende samt andra psykiatriska tillstånd. Förslaget är att socialtjänsten istället fokusera sitt arbete på kartläggning av levnadsförhållanden, uppsökande verksamhet, information om och förmedling till samhällets stöd och annat förebyggande arbete för att motverka skadligt bruk och beroende. Socialtjänsten föreslås vidare ansvara för stödinsatser för försörjning, boende, sysselsättning, trygghet och sociala sammanhang, med fokus på att stärka den enskildes resurser, funktionsförmåga och möjligheter till självständigt liv. Samsjuklighetsutredningens förslag är att tvångsvård enligt LVM vidare ska övergå till regionens ansvar och att det ska avse en kortare period än så som det är idag på 6 månader. Jag har tyvärr inte detaljkunskap i vad gäller just frågan om vart anhöriga ska vända sig för att uttrycka oron i form av en orosanmälan, men tänker att den spontant kommer att behöva ske direkt till regionen för att inte riskera fördröjning i hantering, rättsosäkerhet m.m. Jag bifogar en länk till samsjuklighetsutredningen där beskrivning av detta ges närmare. Tack för att du tittade på webbinariet! 

 

När är tanken att omorganisationen ska sjösättas?

Förslaget i samsjuklighetsutredningen ligger just nu i budgetpropositionen för 2025. Det är ännu inte sjösatt ett datum för detta och om förslaget i sin helhet ka sjösättas är reformen beräknad att implementeras under en 5 årig period.
 

Hur lång är en lång placering?

I dagsläget är det vanligaste att socialtjänsten placerar på biståndsbeslut om 3 månader. I samband med biståndsbeslutets upphörande är det vanligt att klienten tillsammans med behandlingshemmet och socialtjänsten har en dialog där målen med vården utvärderas och därmed också utvärderar behov av förlängd behandling. Om sådant bedöms föreligga kan klienten ansöka om förlängd behandling. De vanligaste är att få ett biståndsbeslut på 3 månader på nytt och så fortsätter det på samma sätt. För att ändock ge dig ett svar på frågan så skulle jag säga att en lång placering är omkring 1 år.
 

Det visades en jättebra film under sändningen, Rätt till rätt vård, gjord av er på Östergötlands Stadsmission. Går den att hitta någonstans och se igen?

Det går att se filmen här

 

Hör gärna av dig om du har ytterligare frågor och funderingar!
Placeringsservice Skydd & Behandling - tfn 010-280 48 50.

Kontakta oss

Kansli

Östergötlands Stadsmission
Ågatan 3
582 22 Linköping
Växel 010-184 21 00
Org.nr 822001-0022

Ge en gåva


Gåvobankgiro

900-8780 (900-3849 när OCR-nr anges)

90-konto logotryggtgivande logotryggtgivande logo

© 2023 Östergötlands Stadsmission