Fattigdomsrapporten 2024
Läs Fattigdomsrapporten 2024 här
"Som ensamstående mamma till fyra barn och undersköterska är det en ständig kamp att få ekonomin att gå ihop. Ett av mina barn har inte kunnat spela fotboll på flera år eftersom vi inte har råd med medlemsavgiften. Mat och boende måste alltid prioriteras. Jag önskar bara att mina barn ska få samma förutsättningar som andra barn." Deltagare från Östergötlands Stadsmissions verksamheter
När anses en människa vara fattig?
Fattigdom baseras ofta på inkomster, men handlar om så mycket mer än att leva under en bestämd inkomstnivå. Att mäta fattigdom och vad som är en skälig levnadsnivå kan därför vara en utmaning. Det är viktigt att förstå hur fattigdomen ser ut idag och hur den påverkar situationen för den enskilda individen, för att vi ska kunna göra något åt den.
Att mäta fattigdom
Ett hållbart och bra sätt att mäta fattigdom på är att använda en så kallad en "nödvändighetskorg" med olika produkter och tjänster som är en förutsättning för att ha råd med en skälig levnadsnivå. Det kan vara basbehov som boende, näringsrik mat, och tillgång till tvättmaskin. Ett mått som behöver regelbunden uppdatering för att vara aktuell och följa den allmänna standardutvecklingen.
Ett nyare index mäter även sociala aktiviteter, som att ha två par skor eller möjlighet att delta i en fritidssysselsättning. År 2022 levde 492 000 människor (4,7 procent) i Sverige i det som kallas materiell och social deprivation, vilket var en ökning med 128 000 personer.
Sverige har i dagsläget inget gemensamt mått på fattigdom, vilket gör det svårt att utvärdera åtgärder som bekämpar fattigdom. Sveriges Stadsmissioner föreslår därför en fattigdomsutredning där det ingår att skapa ett gemensamt fattigdomsmått och definiera en skälig levnadsnivå.
Så arbetar Östergötlands Stadsmission kring fattigdom
Matmissionen - en social matbutik i Skäggetorp, Linköping
Den som lever med låg inkomst har möjlighet att bli medlem och köpa mat till riktigt låga priser i Östergötlands Stadsmissions sociala matbutik Matmissionen i Skäggetorp. Butikens utbud, med allt från torrvaror till grönsaker, baseras på donationer som annars hade riskerat att bli svinn. Produkterna kommer från producenter, grossister, livsmedelskedjor och butiker, och kan därför variera från vecka till vecka. Mat doneras på grund av många olika orsaker som korta datum, skada på förpackning, överproduktion eller andra produktionsmissar. Matsvinnet är helt funktionellt och har ofta långt kvar på bäst före-datum.
- Önskar du bli medlem och handla i butiken? Läs mer här
- Vill du donera ditt överskott eller donera en del av er produktion till människor i fattigdom? Läs mer här
Arbetsintegration – sysselsättning som skapar mening
Långvarig arbetslöshet kan leda till utanförskap och isolering, vilket gör det svårt att ta de nödvändiga stegen för att må bättre och hitta en väg in på arbetsmarknaden igen. Sysselsättning och arbete ger möjligheten att träffa andra och lära sig nya saker, vilket stärker självkänslan. Arbete och rutiner är viktiga för att bryta mönster och långsiktigt förändra sitt liv.
Stadsmissionen möter många som har långvarig arbetslöshet bakom sig och en lång väg till sysselsättning. Orsakerna varierar från individ till individ – utmattning, olycka, psykisk ohälsa, missbruk, språksvårigheter eller en kombination av dessa.
Vi driver flera arbetsintegrerade sociala företag: Stadsmissionens Second Hand, Stadsmissions Café, Restaurang Von Dufva och Stadsmissionens Matcentral, där människor får möjlighet att hitta sin väg till delaktighet i samhälle och arbetsliv.
Barn och unga - förutsättningar för en trygg uppväxt
Stadsmissionens barn- och ungdomsverksamheter syftar till att skapa förutsättningar för en trygg uppväxt, genom en meningsfull fritid, möjlighet till arbete, självledarskapsprogram, läxhjälp, mentorskap och att tillgodose basbehov.
Stadsmissionen samarbetar med Drivkraft för att fler elever ska klara skolan och få inspiration om sin möjliga framtid, men också utvecklas socialt, få nya vänner eller hitta en meningsfull fritidssysselsättning.
Publicerad den 17 oktober 2024